Криптовалутите - новото сигурно убежище за турците

Две трети от депозитите са в чуждестранна валута

13.01.2022 | 10:45 Редактор: Искра Ангелова
Криптовалутите - новото сигурно убежище за турците

Турската лира вече е толкова нестабилна, че турците изоставиха собствената си валута за актив, който има репутация за още по-рисков: криптовалутите, пише The Wall Street Journal. 

Докато лирата поевтиняваше спрямо долара през последните три месеца на 2021 г., обемът на търговия на лири срещу криптовалути подскочи до средно $1,8 млрд. дневно на три борси, показват данните на Chainalysis. Обемите са все още скромни спрямо данните от изследването на Bank for International Settlements от 2019 г., според които транзакциите бяха на стойност $71 млрд. дневно, но растат значително спрямо последните пет предходни тримесечия.

Турците са особено влюбени в стейбълкойна tether, чиято стойност е свързана с долара. Така през есента и началото на зимата лирата се превърна в най-търгуваната фиатна валута спрямо tether — изпреварвайки дори долара и еврото, според CryptoCompare. 

Турците отдавна се предпазват от икономическите несполучлия в страната им като държат спестяванията си в долари, евро или злато. Криптовалутите се превърнаха в още един инструмент, който им помага да запазят спестяванията си насред 40-процентния спад на лирата спрямо долара. В началото на ноември биткойнът поскъпна с 40% спрямо долара, но сега изтри над 10%.

В Истанбул, най-големия град в Турция и търговска столица, рекламите на криптоборси се появяват в трамваи, билборди и едно от двете летища, информира Money.bg.

Президентът Реджеп Ердоган вкара финансовата система на страната в колапс заради настояването си за намаляване на лихвите насред растящата инфлация. "Безумните политики спрямо лихвите, намаляващото доверие в статистиката за инфлацията и политическите решения направиха криптовалутите сигурно убежище, макар че самите те са рисковани и волатилни", посочват Каган Сенай, 27-годишен трейдър в Бурса.

Снимка: Bloomberg / Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК