Ердоган се провали в програмата за защита на депозитите в лири?

Тя не е оправдала очакванията и на партията му

07.01.2022 | 10:23 Редактор: Ваня Кузманова
Ердоган се провали в програмата за защита на депозитите в лири?

Програмата на Турция за защита на депозитите в лири от обезценяване, насърчавана от президента Реджеп Тайип Ердоган, досега не показва голям успех.

В сметката са постъпили спестявания за над 90 млрд. лири (5,8 млрд. евро), съобщиха няколко представители на банката пред "Ройтерс" в четвъртък. Малка част от тях обаче са били получени от обмяната на чуждестранна валута, както всъщност беше предвидено.

Високопоставен представител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР)  на Ердоган също призна, че досега програмата не е отговорила напълно на очакванията на самата партийна организация. Сега правителството в Анкара работи по допълнителни стъпки за повишаване на привлекателността на валутата.

Ердоган представи схемата за депозити на 20 декември, след като националната валута - лирата - падна до рекордно ниското ниво от 18,4 за долар. На спестителите беше предложено да бъдат компенсирани загубите, понесени поради обезценяването, по време на срока на депозита, пише Investor.bg 

След съобщението лирата се възстанови, но все пак през 2021 г. девалвира с 44% спрямо долара. Тази седмица обменният курс спадна с още 5%, след като инфлацията се повиши до 19-годишен връх от 36,1%.

Според банкови източници по-голямата част от парите, попаднали в новите депозитни сметки, са от други сметки в лири. Според тях много малко клиенти са обменяли и прехвърляли чуждестранна валута в национална „Хората обменят много малко чуждестранна валута", казва един банкер. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години