Турската лира поевтиня отново след петдневен възход

Така валутата отбелязва спад от над 35% за годината

28.12.2021 | 12:35 Редактор: Здравко Черкезов
Турската лира поевтиня отново след петдневен възход

Турската лира сложи край на петдневната си печеливша серия, противопоставяйки се на гаранциите на правителството след обявените мерки за стабилност от миналата седмица.

Валутата поевтинява с 8% минути преди 21:30 ч. българско време до цена от 11,4921 лири за долар. По-рано цената достигна до 11,5831 лири за долар.

С вчерашното понижение цената на турската лира отбелязва спад от над 35% за годината – най-силното обезценяване на който и да е било валутен пазар през 2021 г., отбелязва Investor.bg.

В петък президентът Реджеп Ердоган заяви, че турската валута ще се стабилизира "постепенно" след представените мерки, включително нов инструмент за защита на притежателите на депозити в лири. Също така според данни на централната банка властите са се намесвали на чуждестранните валутни пазари, което донесе известно поскъпване на валутата по-рано.

Според механизма, представен миналата седмица, правителството ще компенсира загуби за притежатели на депозити в лири, ако спадът в цената на валутата надмине лихвите на съответната банка.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК