Ердоган: Турците трябва да държат всичките си спестявания в лири

"Докато не приемем собствените си пари за еталон, сме обречени да потънем", заяви турският президент

31.12.2021 | 17:13 Редактор: Жаклина Иванова
Ердоган: Турците трябва да държат всичките си спестявания в лири

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в петък, че турците трябва да държат всичките си спестявания в турски лири, както и че неотдавнашната нестабилност на валутния курс е до голяма степен под контрол, след като турската лира отслабна рязко през последните два месеца, пише Ройтерс.

"Искам всички мои съграждани да държат спестяванията си в нашите собствени пари, да управляват целия си бизнес с нашите собствени пари", каза Ердоган в реч в Истанбул.

"Нека не забравяме следното: докато не приемем собствените си пари за еталон, сме обречени да потънем. Турската лира, нашите пари - това е нещото, с което ще продължим напред. Не с тази чужда валута", категоричен бе турският президент.

Обръщайки се към бизнес група, Ердоган също така призова турците да внесат златните си спестявания в банковата система и отново изрази неортодоксалното си мнение, че лихвените проценти са причина за инфлацията.

"От известно време водим битка за спасяване на турската икономика от цикъла на високите лихвени проценти и високата инфлация, както и за извеждането ѝ на пътя на растежа чрез инвестиции, заетост, производство, износ и излишък по текущата сметка", посочи президентът.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК