Ердоган оптимист, прогнозира двуцифрен ръст на БВП

Турският президент: Причината е добре обмислената парична политика

26.12.2021 | 12:40 Редактор: Здравко Черкезов
Ердоган оптимист, прогнозира двуцифрен ръст на БВП

Турската икономика ще постигне двуцифрен темп на растеж до края на 2021 година. Това прави станата "изгряваща звезда на XXI век", каза президентът на Турция Реджеп Ердоган. 

"Турция е "изгряваща звезда" благодарение на добре обмислена политика. Тя се превърна в една от двете страни в света, чийто икономически растеж през първата година на пандемията беше положителен. Ще постигнем двуцифрен ръст на БВП за тази година", каза турският лидер в реч пред функционерите на управляващата партия в провинция Газиантеп.

По думите му, когато ръководената от него Партия на справедливостта и развитието е дошла на власт в Турция през 2002 г., резервите на Централната банка са били едва 27,5 млрд. долара, а дългът към МВФ - 23,5 млрд. долара.

"Днес говорим за 120 милиарда долара в резерви на Централната банка и никакъв дълг към МВФ. Годишният размер на износа на Турция достигна рекордните 221 милиарда долара... Наскоро се опитаха да предизвикат паника в страната с безпрецедентните опити за манипулиране на валутния пазар, но решихме този проблем само за един час", добави Ердоган.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
О' Нуф Рий II
преди 2 години
Е как да не е оптимист, балалайху барабар, нали е с него...уж? Сигнализирай за неуместен коментар