Медийните титани в САЩ хвърлят милиарди долари за стрийминг, но ще си ги върнат ли?

През новата година ще бъде по-трудно за компаниите да привличат нови клиенти

29.12.2021 | 17:02 Редактор: Здравко Черкезов
Медийните титани в САЩ хвърлят милиарди долари за стрийминг, но ще си ги върнат ли?

Водещите 8 медийни групи в САЩ смятат да похарчат най-малко 115 милиарда долара за нови филми и телевизионни предавания през следващата година, за да постигнат успех в бизнеса със стрийминг на видео, от който повечето губят пари, пише Financial Times.

Огромните инвестиции ще бъдат направени заради опасенията, че през новата година ще бъде по-трудно за компаниите да привличат нови клиенти след двугодишния растеж, предизвикан от пандемията. Но алтернативата е да изостанат от тенденциите в пазара.  

Майкъл Нейтънсън от MoffettNathanson казва, че вече няма връщане назад и единственият начин да сте конкурентни в сектора е да харчите още и още пари за премиум съдържание. 

Financial Times изчислява планираните разходи въз основа на информация от самите компании и доклади на анализатори. Повечето компании като Walt Disney, Comcast, WarnerMedia и Amazon няма да излязат на печалба от стрийминг отделите си. Ако към тях включим и спортните права, общите разходи достигат близо 140 милиарда долара.

Инвестициите на Disney в стрийминг съдържание вероятно ще нарасне с между 35 и 40% през 2022 година, според изчисления на Morgan Stanley. Разходите на компанията за нови филми и телевизионни предавания ще достигне 23 милиарда долара и общо 33 милиарда, ако в тях бъдат включени и спортните права. Това е увеличение от 32% спрямо общите разходи за съдържание през 2021 и 65% в сравнение с 2020 г.

За 2022 година Disney планира да преразкаже историята на Пинокио с участието на Том Ханкс, още един филм от поредицата "Колите", както и филм за Оби-Уан Кеноби с участието на Юън Макгрегър. Netflix, ViacomCBS, Fox и Apple също смятат да похарчат милиарди долари за съдържание.

Растежът на новите абонати през последните тримесечия за компании като Netflix,  и Disney+ се забави. Директорите на Netflix обвиняват разредения график за пускане на ново съдържание предизвикано от пандемията.

Но е факт, че дори лидерите в индустрията трябва да влагат огромни суми пари, за да бълват продукция и да не изостават от своите конкуренти. А това кара някои инвеститори да се запитат дали видео стриймингът е добър бизнес.

Netflix ще похарчи над 17 милиарда долара за съдържание през следващата година, което с 25% повече отколкото през тази и 57% повече от 2020 година. Компанията очаква да излезе на печалба през 2022 г., информира BloombergTV.bg.

В скорошна бележка Morgan Stanley отбелязват, че преходът на стрийминга се отрази доста негативно върху техните маржове на печалба. Разходите нарастват навсякъде и най-големите развлекателни и технологични компании бързат създават нови заглавия с които да захранват своите стрийминг услуги. В Лос Анджелис е все по-трудно да намерите къде да снимате. Дори озвучителните студия, които обикновено са нишов сегмент от имотния сектор привличат все повече инвестиции от гиганти в частния капитал като Blackstone.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК