Facebook премахна около 1500 акаунта, използвани за шпионаж на потребители

Компаниите за наблюдение са от Израел, Индия и Северна Македония

17.12.2021 | 11:24 Редактор: Теодора Патронова
Facebook премахна около 1500 акаунта, използвани за шпионаж на потребители

Около 50 000 потребители на компанията майка на Facebook - Meta, са били обект на наблюдение от страна на компании, които са искали да ги шпионират. Засегнатите лица вече са били информирани, съобщи групата в четвъртък. Meta, която е собственик и на Instagram и WhatsApp, е забранила достъпа на няколко компании до своята платформа. Премахнати са били около 1500 акаунта, които са били използвани за събиране на информация за потребители в повече от 100 държави, пише The Wall Street Journal.

В доклада се посочва, че компаниите за наблюдение са от Израел, Индия и Северна Македония. Неидентифицирана група от Китай също се е опитала да шпионира потребителите. Kато основание за действията си срещу тях Meta изтъква факта, че компаниите са нарушили условията за ползване.

Ходът на Facebook е най-новата и най-широка атака на голяма технологична компания срещу сенчестата индустрия, която се разви около проникването в смартфони, компютри и акаунти в социалните медии. 

Според Facebook засегнатите потребители живеят в САЩ, Нова Зеландия, Мексико, Хонконг и Полша, както и на други места. Първоначално те са били наблюдавани и разузнавани. След това компаниите често се опитвали да се свържат с тях чрез фиктивни акаунти, за да инсталират софтуер за наблюдение на устройствата им.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК