Редица пречки и предизвикателства стоят пред Facebook по пътя към метавселената

Разменят се огромни суми за "недвижими имоти" в онлайн света

02.12.2021 | 18:25 Редактор: Жаклина Иванова
Редица пречки и предизвикателства стоят пред Facebook по пътя към метавселената

Facebook рискува да пропусне смисъла на метавселената и задаващата се промяна в потребителското поведение, ако не даде възможност за цифрова собственост, твърдят част от пионерите във виртуалния свят, цитирани от Ройтерс.

Социалната мрежа предизвика вълнения миналия месец, като промени името си на Meta Platforms и обяви, че насочва фокуса си към метавселената.

Но участниците в метавселената поставят под въпрос готовността на гиганта да приеме духа и творческата нагласа в тази сфера.

"Това, което Facebook прави с мета, е "фалшива метавселена", освен ако всъщност няма истинско описание за това как наистина можем да притежаваме“, коментира на конференция председателят и съосновател на Animoca Brands, инвеститор и създател на платформи за метавселената Ят Сиу.

"Дотогава това е просто Дисниленд. Това е красиво място, но вероятно не искаме реално да живеем в него. То не е от типа места, на които реално бихме изградили бизнес", уточни той.

Метавселената се отнася до масив от споделени пространства, достъпни през интернет. Някои използват разширена реалност чрез интелигентни очила, въпреки че настоящите платформи често приличат повече на видеоигри, отколкото на реалния живот.

Междувременно се разменят огромни суми за "недвижими имоти" в онлайн света, наречен Decentraland, като само миналата седмица при смяна на собствеността са трансферирани 2,4 млн. долара.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК