Google ще уволнява служителите си при отказ за ваксинация?

Компанията иска работната ѝ сила да се върне във физическите офиси за поне три дни седмично

15.12.2021 | 16:42 Редактор: Жаклина Иванова
Google ще уволнява служителите си при отказ за ваксинация?

Google е казала на служителите си, че ще загубят заплащане и евентуално ще бъдат уволнени, ако не се съобразят с политиката за ваксинация на компанията, сочат вътрешни документи, разгледани от CNBC.

Текстът, разпространен от ръководителите, посочва, че служителите имат срок до 3 декември да докажат ваксинационния си статус и да качат документ с доказателство или да приложат медицинско или религиозно изключение. Компанията твърди, че след тази дата ще започне да се свързва с онези, които не са обявили статуса си или не са се ваксинирали, както и с онези, които са поискали да бъдат изключени от правилото, но компанията е сметнала, че нямат реални основания за това.

Документът посочва, че служителите, които не са съобразили с правилата за ваксинация до 18 януари, ще бъдат поставени в "платен административен отпуск" за 30 дни. След това компанията ще ги пусне в "неплатен личен отпуск" до шест месеца, последвано от прекратяване на договора.

Говорител на Google не е отговорил на изискването за коментар.

Въпреки че голяма част от технологичната индустрия продължава да отлага плановете си за връщане в офиса, а и големите, и малките компании се подготвят за по-гъвкаво бъдеще, Google изисква работната ѝ сила потенциално да се върне във физическите офиси за поне три дни седмично в някакъв момент следващата година. Тя показва, че не е особено търпелива към онези, които отказват да си поставят от ваксините, които са налични вече от месеци.

Администрацията на Джо Байдън нареди на американските компании със 100 или повече служители да се уверят, че служителите им са напълно ваксинирани или редовно тествани за Ковид-19 до 18 януари. Федералният съд обаче спря усилията на администрацията.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК