Новият германски канцлер щял да спечели битката с Ковид-19 с масова ваксинация

Шолц стъпи в длъжност по време на най-голямата вълна от инфекции от началото на пандемията

15.12.2021 | 12:45 Редактор: Теодора Патронова
Новият германски канцлер щял да спечели битката с Ковид-19 с масова ваксинация

Канцлерът Олаф Шолц се зарече, че правителството му ще направи всичко възможно Германия да се справи в борбата с пандемията от коронавируса и хората да могат да се върнат към нормалния си живот, предаде Асошиейтед прес.

"Ще спечелим тази битка", обяви той в първата си важна политическа реч в германския парламент.

Докато представяше програмата на трипартийното си коалиционно правителство, Шолц подчерта, че страната му "няма време за губене".

Новият канцлер встъпва в длъжност във време, когато Германия се бори с най-голямата си вълна от инфекции от началото на пандемията. Има признаци, че наложените през последните седмици ограничения започват да забавят разпространението на заразата. Както посочи Шолц, целта федералната република да постави 30 милиона ваксинни дози до края на годината, е напълно постижима.

"Да, нещата ще се подобряват. Да, ще водим битката с тази пандемия, изпълнени с решимост. Да, ще доведем тази битка до край", каза той пред депутатите. Шолц повтори обещанието си, че няма да има "никакви червени линии" в усилията за възстановяване на нормалния живот.

Новият канцлер допълни, че правителството няма да толерира "незначителното малцинство" екстремисти, опитващи се да наложат волята си, противопоставяйки се на мерките за борба с коронавируса, съобщи БТА.

Германските служби за сигурност предупредиха, че някои участници в движението "Кверденкен" ("Инакомислещите") - разнородна смесица от групи, които са против противоепидемичните ограничения - все повече се радикализират.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК