Дигитален двойник на София ще проследи как се отразяват промените в града

Симулират се сценарии, свързани със замърсяването на въздуха и намиране на устойчиви решения

08.12.2021 | 20:32 Редактор: Теодора Патронова
Дигитален двойник на София ще проследи как се отразяват промените в града

Столична община работи по политики, свързани с големите данни. За да направим "умен" град, трябва да агрегираме всички данни, с които София разполага на едно място. Голямата ни цел с дигиталния двойник е да получим аналитични модели, които да обработват данните и да дават реален резултат за това как евентуални промени в града ще се отразят на останалите екосистеми. Това обяви в Bloomberg TV Bulgaria зам.-кметът на Столична община Генчо Керезов по повод участието на общината във втората годишна конференция на института Gate, насочена към големите данни и изкуствения интелект.

"Активно работим от две години за изграждането на дигитален двойник", съобщи Силвия Илиева, директор на Gate институт.

"Започнали сме от община Лозенец, защото не можем да обхванем целия град наведнъж", посочи тя и уточни, че пилотният проект ще се разшири и в други градове в страната.

В момента представянето на триизмерен модел на града е "на второ ниво". 3D-моделът е обогатен със семантични данни.

Симулират се например сценарии, свързани със замърсяването на въздуха и къде при въздействието на вятъра и въздушните течения има застояване на замърсен въздух, за да се проиграят различни варианти за намиране на устойчиви решения в тази връзка.

„Вече работим съвместно по пилотни стъпки, например предоставили сме на колегите всички данни за прием на деца в първи клас и в детски градини и ясли. Миналата година за пръв път представихме по-детайлно райониране за първокласниците. Амбицията е сега да се направи подобно нещо за детските градини, за да бъде максимално справедливо районирането и класирането, което към момента е по административен район", даде пример зам-кметът.

"Анализират се демографските данни и се засича къде е най-близката детска градина, като критерият за близост е 10 минути пешеходно разстояние. По този начин се вижда къде има недостиг на места в детските заведения, препоръчваме къде може да се строи, кои са удобните парцели, къде да се разширят съществуващи детски градини и т.н.", разкри принципът на работа на алгоритъма Силвия Илиева.

По думите на Генчо Керезов Столична община има много агресивна инвестиционна политика за строителство на детски градини.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК