На последно място сме в ЕС по дигитализация

Държавата не е постигнала особено добри резултати по някои показатели на DESI

11.06.2020 | 21:10 Редактор: Тодор Петров
На последно място сме в ЕС по дигитализация

Страната ни се нарежда на последно място от 28-те държави членки на Европейския съюз в Индекса на Европейската комисия на навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2020 г. На същата позиция бяхме и през 2019 г., докато през 2018 г. страната ни бе на предпоследно място.

Макар че общият ѝ резултат е нараснал до 36,4 пункта, България се нарежда на опашката на ЕС въз основа на данните, получени преди пандемията. Причината е във факта, че държавата не е постигнала особено добри резултати по някои показатели на DESI, докато партньорите ѝ от ЕС са подобрили представянето си.

Страната ни се справя сравнително добре в областта на свързаността и особено добре по отношение на широкия достъп до свръхвисокоскоростни и мобилни широколентови мрежи. Тя е направила значителни подобрения в измерението "електронно управление", което бележи все по-голям брой потребители, и е постигнала висок резултат по отношение на предоставянето на цифрови обществени услуги за сектора на стопанската дейност.

Що се отнася до човешкия капитал, България се е изкачила с две места по-нагоре в класацията в сравнение с предходната година. Въпреки това, равнището на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС. 

Лицата, които притежават поне основни цифрови умения, възлизат на 29% от възрастното население в сравнение със средно 58% за ЕС, докато само 11% притежават умения над средното равнище (малко под една трета от средната стойност за ЕС).

Четете всичко по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК