Русия разследва Netflix за гей пропаганда

Стрийминг платформата е нарушила закон за разпространение на съдържание с ЛГБТ тематика

25.11.2021 | 23:25 Редактор: Теодора Патронова
Русия разследва Netflix за гей пропаганда

Русия разследва Netflix след като нейният обществен комисар за защита на семействата обвини стрийминг компанията в нарушаване на руския закон за "гей пропагандата", съобщи вестник "Ведомости".

Комисарят Олга Баранец се е оплакала на Министерството на вътрешните работи, че Netflix е нарушила закон от 2013 г., който забранява разпространението на "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения" сред руснаци под 18-годишна възраст, с излъчването на сериали на ЛГБТ тематика с етикет 16+.

Жалбата ѝ се разглежда от московския отдел на Министерството на вътрешните работи, съобщава "Ведомости", позовавайки се на свой източник, в доклад, публикуван късно в сряда.

Netflix отказва коментар. Ако се установи, че американската компания е нарушила закона, тя може да бъде глобена с до 1 млн. рубли (13 400 долара) или да бъде временно спряна услугата ѝ.

Руското законодателство беше осъдено от правозащитни организации. През 2017 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че руският закон за гей пропагандата нарушава правилата на европейските договори, нарушава правото на свобода на изразяване и дискриминира ЛГБТ общността - решение, което Москва нарече несправедливо.

Вестникът цитира източник, близък до Netflix, според когото компанията е проверила по-рано този месец предлаганите от нея сериали и филми за живота на членове на ЛГБТ общността и не е открила нито един с етикет 16+.

Москва затяга контрола най-вече върху чуждестранните технологични компании, което критиците определят като опит на руските власти да упражнят по-строг контрол върху интернет, съобщава БГНЕС

Този месец "Ведомости" съобщи, че руските власти обсъждат промени в начина, по който се регулират онлайн стрийминг услугите.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК