Критиците са доволни, биткойнът падна под $60 000

Спадът в цените на криптовалутите вероятно се дължи и на достигнатите рекордни нива през ноември

18.11.2021 | 16:30 Редактор: Искра Ангелова
Критиците са доволни, биткойнът падна под $60 000

Цената на повечето криптовалути падна рязко, на фона на скорошния възход. Курсът на на най-голямата в света криптовалута биткойн за кратко падна под 60 000 долара до 58 702 долара. По-късно възстанови част от тези загуби според данните на Coin Metrics. Пазарната капитализация падна под 1,15 трилиона долара. 

Втората по големина криптовалута етер падна с 6,8% до 4254,74 долара, а пазараната капитализация намаля до почти 500 милиарда долара. 

Причината за раздвижването в цените не е ясна.

Националната комисия за развитие и реформи на Китай (NDRC) заяви, че ще продължи да спира добива на биткойн в страната. По-рано тази година Китай наложи мерки срещу добива на биткойни, което доведе до миграция на "миньори" на биткойни. Копането е процес, който е задвижван от сериозни количества енергия. Това е причината за забраната от страна на Пекин.

Добивът "изисква голяма консумация на енергия и въглеродни емисии", заяви говорителят на NDRC Мън Уей, цитиран от CNBC и Money.bg.

Миналата година китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай ще работи в посока постигане на въглеродна неутралност до 2060 г. 

Спадът в цените на криптовалутите вероятно се дължи и на достигнатите рекордни нива през ноември. Биткойн достигна рекордно високо ниво от 68 990 долара миналата седмица.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК