Криптовалутите с нов исторически връх

Биткойнът скочи с цели 3,6% до 68 513 долара

09.11.2021 | 20:54 Редактор: Искра Ангелова
Криптовалутите с нов исторически връх

Във вторник биткойн и етер достигнаха рекордни върхове при продължаващото оживление на криптовалутите, предава Bloomberg. Някои анализатори смятат, че отчасти то се дължи на търсенето на инвестиции за хеджиране от инфлационните рискове.

Биткойн, най-голямата дигитална валута в света, скочи с цели 3,6% до 68 513 долара, докато етер отбеляза по-скромен ръст до около 4 840 долара. Общата стойност на дигиталните валути, проследявани от CoinGecko, достигна малко над 3,1 трилиона долара.

Често е трудно да се разбере конкретната причина за поскъпване на криптовалутите, но някои теории посочват апетита към активи, които могат да донесат възвръщаемост, дори когато възстановяването от пандемията разпалва инфлацията. Биткойн е увеличил стойността си с повече от 130% от началото на годината, а етер - с около 550%, въпреки че за критиците волатилността, присъща на дигиталните токени, уврежда претенциите им, че са средство за съхранение на стойност.

Хеджирането срещу инфлацията предизвиква "интерес, който е най-голям при криптовалутите", пише в бележка Крис Уестън, ръководител изследванията в Pepperstone Financial Pty, който добавя, че "криптоактивите са мястото, където може да спечелите пари бързо".

Рекордно ниската реална доходност може да подклажда апетита за по-рискови инвестиции, която тласка някои пазари към опасни нива. В свой доклад Федералният резерв предупреди, че цените на активите са уязвими, ако настроенията се влошат. В документа се очертават и рискове свързани със стейбълкойни, тип токен, за който се предполага, че има по-стабилна стойност.

Последният рекорд на биткойн беше през октомври след пускането на първия борсово търгуван фонд, свързан с биткойн, за американски инвеститори. Историческата стъпка подхранва тезата, че виртуалните монети се приемат все по-масово, включително от институционални инвеститори.

Въпреки ръста, пътуването мина и през спадове. Криптовалутата поевтиня под 30 000 долара през юни на фона на критики за потреблението на енергия и строгите мерки в Китай. След това отчасти се възстанови, тъй като криптосекторът се приспособи към китайските критики.

"Този ​​пробив на биткойн може да се окаже сигнал за началото на последния ръст за четвъртото тримесечие, преди крипто пазарът да покаже по-ясно изразена консолидация през следващата година“, се казва в стратегически доклад на Fundstrat от понеделник. "Изглежда много вероятно биткойн, етериум и много други алткойни да задържат високите си нива през следващите седмици."

Чете цялата статия в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК