САЩ задминаха Китай по добив на биткойни

Това става два месеца след като Пекин забрани криптодобива

15.10.2021 | 09:23 Редактор: Здравко Черкезов
САЩ задминаха Китай по добив на биткойни

САЩ изпревариха Китай като най-големият център на добив на биткойни в света два месеца след като Пекин забрани криптодобива тази година, сочат нови данни, цитирани от FT.

Делът на Китай в глобалния т. нар. хешрейт - показател за изчислителната мощност, необходима за създаването на биткойни - е спаднал от 44% през май до нула през юли, показват данни, публикувани от Cambridge Centre for Alternative Finance в сряда.

През 2019 г. страната е формирала три четвърти от глобалния хешрейт.

Делът на САЩ в глобалния хешрейт се е увеличил от 17% през април до 35% през август, докато на Казахстан е нараснал с 10 процентни пункта до 18% през същия период.

Държавният съвет на Китай, или правителството, забрани добива и търговията с криптовалути през май, като се позова на екологични и финансови съображения. Решението предизвика изселване на "криптоминьори" в търсене на евтина енергия и приятелски настроени към криптовалутата политици.

Китайската забрана за добив на биткойни доведе до "голямата минна миграция", коментира Сам Табар, главен стратегически директор в Bit Digital, базирана в Ню Йорк компания за добив на биткойни. Компанията преустанови дейността си в Китай след забраната.

Китай подготвя своя собствена цифрова валута, която властите се надяват да пробват на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК