Прокурори атакуваха Зукърбърг заради дезинформация за ваксините

Дезинформацията около Ковид-19 процъфтя по време на пандемията в социалните медии

15.10.2021 | 17:05 Редактор: Жаклина Иванова
Прокурори атакуваха Зукърбърг заради дезинформация за ваксините

Прокурорите на 14 американски щата са изпратили писмо до главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг с въпрос дали най-големите разпространители на дезинформация за ваксините в платформата са получили специално отношение от страна на компанията, съобщава Ройтерс.

Запитването е отправено, след като разобличителката на Facebook Франсис Хоугън използва вътрешни документи, за да покаже, че платформата за социални медии си е изградила система, която изключва изтъкнати потребители от някои от правилата ѝ.

В писмото, изпратено в сряда, 14 прокурори демократи заявяват, че са "изключително обезпокоени" от последните твърдения, че Facebook поддържа списък с членове, които получават специално отношение, и искат да знаят дали разпространяващите некоректна информация за ваксините са в тези списъци.

Центърът за борба с омразата в интернет описва т.нар. "Дезинформационна дузина" като 12 антиваксъри, които са отговорни за почти две трети от съдържанието срещу ваксините, което се върти из социалните мрежи.

Говорителят на Facebook Алекс Бургос посочи в по-ранни коментари, че компанията е премахнала над три дузини страници, групи и профили във Facebook или Instagram, свързани с тези 12 души, включително поне един, свързан с всяко едно от 12-те лица, за това, че са нарушили политиките на платформата. Освен това са били наложени наказания на някои от домейните им, пише investor.bg.

Дезинформацията около Ковид-19 процъфтя по време на пандемията в социалните медии, включително Facebook, Twitter и YouTube. Учени и законодатели от дълго време обвиняват Facebook, че не успява да контролира вредното съдържание на платформите си.

През юли президентът Джо Байдън заяви, че социалните медии като Facebook "убиват хора", защото позволяват да се публикува дезинформация около ваксините срещу коронавируса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК