Facebook отдавна прекрачи границата - ще наложат ли регулации държавите?

Коментар на експерта по киберсигурност Спас Иванов в "Брюксел 1"

14.10.2021 | 13:12 Редактор: Тодор Петров

Поставя ли Facebook печалбата пред безопасността? Бивша служителка на компанията направи сериозни разкрития пред Сената в САЩ. Оказва се, че проблемите пред най-голямата социална мрежа тепърва започват.

"Първите опити да се регулира дейността на Facebook започнаха малко след скандалите с "Кеймбридж Аналитика". Остана скрито, че Facebook харчи 88% от бюджета си за сигурност англоговорящи новини и реч на омразата. Ако проблемът, с който се борите, не е написан на английски, изцяло ще останете под радата на Facebook", заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов в "Брюксел 1".

В същото време друга статистика показва, че едва 9% от цялото съдържание на Facebook се публикува на английски език. Иванов е на мнение, че има логично обяснение защо това е така - единствено законодателството на англоговорящи страни може да има пряка импликация върху дейността на Facebook.

"Това са САЩ, където местното законодателство може да наложи колосални глоби. По същия начин може да въздейства върху пазарния им имидж надзорните органи на Австралия и Великобритания. ЕС имаше думата, докато Великобритания беше част от него", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Иванов обаче не смята, че Facebook има участие в референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Експертът посочи, че социалната мрежа прави проучвания какво влияе на психологията на потребителите и кое ги кара да останат по-дълго.

"Компанията очевидно избира пътя да изкара повече пари. Регулацията на социалните мрежи е възможна. Става въпрос дали ще се ограничи само върху САЩ. Всяка държава трябва да предприеме своите законодателни действия. Компаниите не могат да се саморегулират, те се стараят да печелят повече", каза още Спас Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК