Microsoft спира LinkedIn в Китай, Байдън приветства решението

САЩ обвинява Пекин, че принуждава компаниите да бъдат "съучастници към държавните репресии"

15.10.2021 | 12:03 Редактор: Здравко Черкезов
Microsoft спира LinkedIn в Китай, Байдън приветства решението

Социалната мрежа LinkedIn спира да оперира в Китай, защото се сблъсква със значително по-предизвикателна операционна среда и по-високи изисквания, съобщава Financial Times, като се позовава на съобщение от Microsoft - собственик на мрежата.

LinkedIn има 53 милиона регистрирани в страната, което е 7% от потребителите ѝ. Microsoft не разкриват каква част от приходите на мрежата идват от Китай, които годишно достигат 10 млрд. долара. Вместо LinkedIn в Китай ще започне да оперира нова платформа – InJobs. В нея потребителите няма да могат да споделят публикации или новинарски статии.

Решението на американската компания е приветствано от администрацията на президента Джо Байдън. САЩ обвиняват Пекин, че принуждава компаниите да бъдат "съучастници към държавните репресии и авторитарни практики".

"Добре е, че LinkedIn ще спре глобалната цензура от името на Китай, но вместо това изграждането на специални инструменти за цензура специално за китайския пазар не е решение", каза Майкъл МакКол, водещ републиканец в комисията по външни работи на Камарата на представителите.

"Американските компании трябва да откажат да част от потисничеството на партията на Си Дзинпин, за да получават достъп до пазара."

Членовете на Конгреса също изразиха притеснения относно безопасността на личните данни на американските граждани, тъй като Китай прилага правила и закони, които улесняват получаването им от частни компании.

Само преди седмица Хардвардският университет съобщи, че прекратява лятната си академия в Пекин и я мести в Тайпе. Като причина бяха посочени "враждебното отношение и среда".

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК