Криптовалута увеличи над 3 пъти цената си заради Мъск и кучето му

Шиба ину поскъпна с над 84% за последните 24 часа

06.10.2021 | 15:00 Редактор: Жаклина Иванова
Криптовалута увеличи над 3 пъти цената си заради Мъск и кучето му

Криптовалутата шиба ину вече е на 20-о място по пазарна капитализация, като само за седмица увеличи повече от три пъти цената си. Това отчасти се дължи не на кой да е, а на любимеца на криптопазара Илън Мъск и неговото куче, съобщава Bloomberg.

Токенът, който носи името на популярна порода японски ловни кучета, превърнала се в меме, поскъпна с над 84% за последните 24 часа показват данните на CoinGecko, което прави пазарната капитализация над 11,6 млрд. долара.

Ръстовете са факт на фона на поскъпване на повечето водещи криптовалути. Вчера биткойнът отново премина прага от 50 000 долара, като днес поскъпва още с 3,9%. От своя страна етерът и рипълът увеличават цената си съответно с 1,9% и 0,3%.

Ръстът в цената от 216% на шиба ину от миналата седмица далеч задминава представянето на биткойна и етера, при които увеличението за периода е от над 20%, пише investor.bg.

Тласък на цената на шиба ину по всяка вероятност е дал и поредният туит на шефа на Tesla в неделя, когато той сподели снимка на куче с надпис "Floki Frunkpuppy". По-рано през юни ексцентричният милиардер написа, че възнамерява да си вземе куче от породата Шиба ину, което ще кръсти Флоки, а миналия месец съобщи, че "Флоки пристигна".

Криптовалутата шиба ину е дело на анонимен автор, известен като Риоши, и е създадена миналата година. Според описание на сайта ѝ тя е "децентрализирана меме монета, която еволюира в жизнена екосистема". Токенът е сходен на популярната криптовалута доджкойн, създадена през 2013 г., като в основата и на двете е меме с куче от породата Шиба ину.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК