Добивът на криптовалути в Китай е на ръба, компании масово напускат страната

Целият процес може да струва милиони долари

23.08.2021 | 12:08 Редактор: Жаклина Иванова
Добивът на криптовалути в Китай е на ръба, компании масово напускат страната

Когато Китай обеща да предприеме мерки срещу добива на криптовалути в началото на лятото, котираната на Nasdaq Bit Digital Inc. засили усилията си да изкара своите повече от 20 000 компютъра от страната.

Машините са сърцето на базираната в Ню Йорк компания, която печели пари, като включва мощните компютри в евтини източници на електричество, за да могат да се справят с математическите проблеми, за да "копаят" нови биткойни. Процесът, наречен добив, премина от нещо, което всеки човек с компютър би могъл да направи преди десетилетие, до огромна индустрия, която използва множество компютри и много електричество, разказва The Wall Street Journal.

Bit Digital и други компании за добив на криптовалути сега се сблъскват с много препятствия, когато преместват своите машини извън държава, която до момента бе отговорна за две трети от световната енергия, предназначена за копаене на биткойни. Машините са склонни да се повреждат, ако се разклатят, което прави опаковането и транспортирането им в международен план трудна задача. Един нов компютър може да струва около 12 000 долара.

Компаниите трябва да решат дали да преместят компютрите си по въздух или море, като вземат предвид цената и продължителността на транспорта. Bit Digital заяви, че все още има 9 484 машини - или почти една трета от своите компютри - в китайската провинция Съчуан към 30 юни.

"Компанията е наела големи международни логистични компании, за да помогне за преместването на хардуера, и се надява всички те да бъдат в Северна Америка до края на септември", посочва главният стратегически директор на Bit Digital Самир Табар.

Компанията изпраща машини до места в Небраска, Джорджия, Тексас, и Алберта, Канада.

Целият процес може да струва милиони долари. Цените на петрола се повишиха през последните месеци, а затрудненията в корабоплаването, създадени от пандемията от коронавирус, доведоха до скок на разходите за транспорт. Компютрите от Китай, влизащи в САЩ, също са обект на тарифа от 25%. Освен проблемите с транспорта на машините, компаниите трябва да намерят съоръжения с достатъчно електричество, където да ги преместят.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК