Facebook инвестира милиони в изграждането на дигитален свят на бъдещето

Много хора ще могат да използват различни устройства, за да се движат и комуникират във виртуална среда

28.09.2021 | 16:53 Редактор: Жаклина Иванова
Facebook инвестира милиони в изграждането на дигитален свят на бъдещето

Facebook ще инвестира 50 млн. долара, за да си партнира с организации за отговорно изграждане на т.нар. метавселена – дигитален свят, в който много хора могат да използват различни устройства, за да се движат и комуникират във виртуална среда, обяви компанията, цитирана от Ройтерс.

Най-голямата социална мрежа в света ще инвестира значително във виртуална и добавена реалност, разработвайки хардуер като очилата Oculus VR и работейки по очила с добавена реалност и технологии за умни гривни. Същевременно компанията е критикувана за влиянието си върху онлайн сигурността.

Новите XR Programs и Research Fund ще инвестират средства глобално в рамките на две години, за да се уверят, че технологиите за метавселената са "изградени по начин, който е приобщаващ и овластяващ", посочва Facebook.

Компанията твърди, че планира да работи с изследователи в четири области, включително неприкосновеност на данните и сигурност, за да позволи на потребителите да получат помощ, ако нещо, което видят в метавселената, ги кара да се чувстват неудобно.

Освен това ще изследва как да проектира технологии, които са приобщаващи и достъпни за всички потребители, както и да насърчават конкуренцията в тази млада индустрия, допълва компания в публикация в блога си.

Facebook е критикувана за множество проблеми в интернет, като разпространението на дезинформация и негативното влияние на социалната мрежа върху тийнейджъри.

Четете повече по темата в investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК