Установиха вредните ефекти на Facebook - ето какви щети нанася

Компанията поставя в "бели списъци" VIP акаунти в програма, наречена XCheck

20.09.2021 | 12:10 Редактор: Жаклина Иванова
Установиха вредните ефекти на Facebook - ето какви щети нанася

Американският технологичен концерн Facebook Inc. знае много добре, че платформите му са пълни с недостатъци, които причиняват щети, често по начини, които само компанията разбира напълно. Това е централната констатация на поредица разследвания на Wall Street Journal, базирана на преглед на вътрешнофирмени документи, включително доклади от изследвания, онлайн дискусии на служители и проекти за презентации пред висшето ръководство.

Документите показват, че изследователите на Facebook са установили вредните ефекти на платформата. Въпреки изслушванията в Конгреса, собствените си обещания и многобройните медийни изложения компанията не ги поправя. Документите предлагат може би най-ясната картина досега на това до каква степен проблемите на Facebook са известни в компанията, дори и на самия изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Според документите, до които WSJ е получил вътрешен достъп, с проучването още през 2020 г. са се запознали топ мениджърите на социалната мрежа и главният изпълнителен директор. Последният дори го е цитирал в презентация, но до ден днешен не са взети мерки за ограничаването на токсичните ефекти върху потребителите.

Разследването си американската медия озаглавява "Файловете на Facebook". Медията получава вътрешен достъп до файловете от човек, който е говорил с представители Конгреса и регулаторите в САЩ, пред които Марк Зукърбърг неведнъж се е изправял, за да защитава спорните политики и действия на компанията.

Ето и по-важните изводи от разследването:

Марк Зукърбърг твърди, че Facebook позволява на своите потребители да говорят наравно с елитите от политиката, културата и журналистиката и че нейните стандарти важат за всички. Но се оказва, че компанията поставя в "бели списъци" VIP акаунти в програма, наречена XCheck, която позволява на високопоставени участници да публикуват без модерация или да продължават да публикуват, въпреки че нарушават правилата, за което обикновените потребители се наказват. Мнозина злоупотребяват с привилегията, като публикуват материали, включително за тормоз и подбуждане към насилие, което обикновено води до санкции. Facebook казва, че критиките към програмата са справедливи, че е създадена с добра цел и че компанията работи за поправянето ѝ.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК