Огромна глоба за Google за злоупотреба с пазарна мощ

Южна Корея глоби компанията със $177 млн. за възпрепятстване развитието на конкурентите на операционната система Android

15.09.2021 | 22:45 Редактор: Жаклина Иванова
Огромна глоба за Google за злоупотреба с пазарна мощ

Южна Корея глоби Google на американския технологичен концерн Alphabet Inc. със $177 млн. за възпрепятстване развитието на конкурентите на операционната система Android, предава Bloomberg.

Регулаторите обвиняват Google, чиято мобилна операционна система захранва над 80% от смартфоните по света, че използва огромната си мощ в преговорите, за да изтласка конкуренцията. Корейската комисия за справедлива търговия (KFTC) заяви, че споразуменията на Google срещу фрагментацията с производители като Samsung Electronics Co. и LG Electronics Inc. не позволяват на производителите на джаджи да разработват или използват модифицирани версии на операционната система Android.

Регулаторът забрани на Google да принуждава производителите да подписват договори за AFA и разпореди компанията да промени съществуващите контракти.

През август Южна Корея стана първата държава, приела закон, принуждаващ Apple Inc. и Google да отворят магазините си за приложения за външни платежни системи, създавайки потенциално радикален прецедент за техните доходоносни операции. Този законопроект влиза в сила на 14 септември, се казва в съобщение на Корейската комисия за комуникации. Глобата от 207,4 млрд. вона е една от най-високите глоби в страната, наложена за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Google отговори, че Android е ускорил иновациите - включително сред корейските компании, и е подобрил потребителското изживяване, и че ще обжалва решението.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК