Kиберпрестъпниците имат нови цели, атакуват училищата и болниците

Хакери, използващи рансъмуеър, се насочват към нискотехнологичните сектори

07.09.2021 | 11:30 Редактор: Жаклина Иванова
Kиберпрестъпниците имат нови цели, атакуват училищата и болниците

Киберпрестъпниците също чакат училищата да се отворят отново. Докато децата се подготвят за новата учебна година, училищата, както и болниците, енергийните фирми и производителите на храни, се превръщат в следващата основна мишена за бандите хакери, пише онлайн изданието Politico.eu.

Хакери, използващи рансъмуеър, често действащи от Русия, се насочват към нискотехнологични сектори като здравеопазване, комунални услуги и производствени услуги, които все повече разчитат на цифрови инструменти, но често изостават в инвестирането в киберсигурност, за да защитят своите системи. Това са цели, които се поразяват с малко усилия, но носят високи възнаграждения за киберпрестъпниците.

Този месец нидерландската група ROC Mondriaan, която ръководи 26 гимназии в Хага и близките градове с над 25 000 ученици, обяви, че системите ѝ са хакнати само два дни преди отварянето на учебните заведения. Групата се опита да защити и рестартира системите си, а родители и ученици се оплакват, че още не знаят кога и къде да се появят.

Атаката в Нидерландия не е нещо изключително и невероятно. Доклад, публикуван през юли от компанията за киберсигурност Sophos, показва, че 44% от почти 500 образователни организации, анкетирани по целия свят, са били засегнати от атака с рансъмуеър през миналата година.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК