Apple обяви нови функции за защита на децата за своята услуга за чат iMessage

Родителите ще могат да получават предупреждение, ако детето им получи или изпрати голи снимки

06.08.2021 | 18:25 Редактор: Жаклина Иванова
Apple обяви нови функции за защита на децата за своята услуга за чат iMessage

Американският технологичен концерн Apple обяви нови функции за защита на децата за своята услуга за чат iMessage. В бъдеще би трябвало родителите да могат да получават предупреждение, ако детето им получи или изпрати голи снимки. Голотата на снимките ще се разпознава от софтуера на устройството, както обясниха от Apple в четвъртък. Самата компания няма да научава за това, предава Bloomberg.

Повечето облачни услуги - като Dropbox, Google и Microsoft - вече сканират потребителски файлове за съдържание, което може да нарушава техните условия за ползване или е потенциално незаконно.

Apple, която през последните години изгради голяма част от имиджа на своята марка на базата на обещанията си да защити поверителността на потребителите, казва, че новият софтуер ще подобри допълнително тези защити, като избягва необходимостта от по-широко сканиране на изображенията в сървърите на компанията, нещо, което Apple в момента не прави, пише и The Wall Street Journal.

След като новината за плановете на Apple изтече в медиите в сряда, редица критици заявиха, че се притесняват, че чрез изграждането на софтуер, който може да маркира незаконно съдържание, принадлежащо на своите потребители, Apple може да смекчи позицията си за това как защитава потребителските данни чрез криптиране - източник на нарастващо противоречие между технологичния гигант и правоприлагащи организации през последното десетилетие.

Системата на Apple ще използва нови техники в криптографията и изкуствения интелект за идентифициране на материали за сексуално насилие над деца, когато се съхранява с помощта на iCloud Photos, съобщиха от компанията.

Преди да се качат в онлайн услугата за съхранение на Apple iCloud, снимките на потребителите се сравняват с база данни с известни порнографски изображения. За да се извърши сравняването, файл с така наречените "хешове" на такива снимки трябва да се зареди на устройствата - нещо като цифров пръстов отпечатък на изображението. Това позволява да се разпознае подобна снимка, но не може да бъде възстановена от хеша.

Ако има съвпадение, подозрителната снимка се снабдява със сертификат, благодарение на който Apple може по изключение да я отвори след качването ѝ в iCloud и да я подложи на проверка.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК