До колко безопасна е версията на Instagram за деца?

Критиците на социалните мрежи са силно обезпокоени за неприкосновеността на личния живот на децата

16.05.2021 | 18:30 Редактор: Жаклина Иванова
До колко безопасна е версията на Instagram за деца?

За да регистрирате свой собствен профил в социалната мрежа Instagram, трябва да имате навършени поне 13 години. Наскоро стана ясно, че екипът на Марк Зукърбърг разработва версия, която е предназначена за деца между 6 и 12 години.

Проектът на Instagram за деца все още е на "много ранен етап", но се поставя въпросът: Ако има тийнейджъри, които заради влиянието на социалните мрежи, изпадат в депресия и тревожност, как ще повлияе това на по-малките деца?

Концепцията деца да могат да се включват в социалните мрежи не е нещо ново. Именно Facebook лансира през 2017 г. Messenger Kids – приложение, което позволява комуникация на деца с одобрени от техните родители хора. 
 

От Facebook обещаха, че приложенията за деца няма да включват реклами и няма да се събират данните на децата-потребители. През 2019 г. въпреки това компанията беше атакувана, след като стана ясно, че заради пропуск хиляди деца са разговаряли с хора, които не са били одобрени от техните родители. Facebook разреши проблема като отстрани груповите чатове и коригира грешката в платформата, а Messenger Kids все още е достъпен, пише сайтът zoom.mk.

В момента компанията планира да разшири кръга на потребителите с по-малки деца чрез своето приложение Instagram. Статистиката показва, че най-голямата група от потребителите на социалната мрежа е на възраст между 13 и 34 години, което представлява 37% от общия брой потребители на Instagram.
 
Компанията все още не е обявила официално разработването на детското приложение, но експерти твърдят, че то е в резултат на търсенето. 

Говорители на Messenger Kids казват, че децата все по-често питат родителите си дали може да качат приложения, които биха им помогнали да общуват със своите приятели.
 

"Ние проучваме как децата биха могли да ползват Instagram под родителски надзор, за да могат да следват своите приятели, да откриват нови хобита и интереси и други", подчерта той.
 
Критиците на социалните мрежи са силно обезпокоени за неприкосновеността на личния живот на децата и въздействието, което социалните мрежи могат да окажат върху тяхното социално и емоционално състояние.

"Facebook е една от най-големите заплахи, когато става въпрос за защитата на децата", смята Раша Абдул-Рахим, един от директорите на Amnesty Tech - дъщерно дружество на Amnesty International.
 
Най-важното, според него, е да се увеличат защитните мерки за децата, които ползват интернет. Остава фактът, че Facebook ще събира личните данни на децата и ще печели от техните подробни профили, смята той. 

Освен за неприкосновеността на личния живот на децата, много от защитниците на детските права са обезпокоени и за психологическия ефект, който социалните медии могат да окажат върху толкова малки деца, пише БГНЕС.

Изследванията показват, че използването на социалните мрежи предизвиква освобождаване на допамин – невротрансмитер, който помага за работата на мозъка и влияе директно върху центровете на удоволствието. Това вещество се произвежда, когато децата тренират, ядат шоколад, употребяват дрога и т.н., затова използването на социалните мрежи може да има негативен ефект върху тях.

Приложението на Instagram за деца все още е на етап на разработване и не е определена дата за неговото представяне.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК