Instagram за деца: Планът на Facebook срещна съпротива

Прокурорите от 44 щата и територии в САЩ призоваха компанията да се откаже от плановете си

11.05.2021 | 06:30 Редактор: Никола Симеонов
Instagram за деца: Планът на Facebook срещна съпротива

Прокурорите от 44 щата и територии в САЩ призоваха Facebook да се откаже от плановете си да създаде Instagram услуга за деца под 13-годишна възраст. Те се притесняват от негативните ефекти на социалните мрежи върху здравето на децата, пише CNBC.

Днес е писмо до Facebook, в което прокурорите изразяват опасенията си за влиянието на платформата върху малките потребители. Това се превърна и в един от основните въпроси, които бяха засегнати през март по време на изслушванията на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, на главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и на лидера на Twitter – Джак Дорси.

През март BuzzFeed News разкри, че Facebook проучва възможностите за създаване на Instagram версия, насочена към деца. Медията се позова на вътрешни документи на компанията, които е разгледала.

Защитата на децата от онлайн злоупотреби и вреди е един от въпросите, по които демократите и републиканците са единодушни, а това поставя допълнителен натиск върху всяка компания, която създава онлайн услуги, насочени към тази потребителска група.

В днешното писмо до Зукърбърг се цитират тези новини, както и резултати от проучвания на социалната мрежа и Instagram, които показват, че тези платформи имат негативен ефект върху психичното здраве на децата, включително водят до по-ниско самочувствие и до идеи за самоубийство.

Четете още по темата в Inverstor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК