Доналд Тръмп ще остане блокиран от Facebook

Социалната медия преглежда идните шест месеца дали замразяването ще бъде постоянно

05.05.2021 | 22:40 Редактор: Никола Симеонов
Доналд Тръмп ще остане блокиран от Facebook

Доналд Тръмп ще остане блокиран от Facebook след решение на независимия надзорен съвет на компанията, което вероятно ще предизвика бурна ответна реакция от републиканците, предава Financial Times.

Решението ще продължи да лишава бившия президент от жизненоважна трибуна, но Facebook трябва да направи преглед през идните шест месеца дали замразяването да остане в сила за постоянно, реши панелът.

Социалната мрежа спря профила на Тръмп за неопределено време преди четири месеца заради опасения, че той може да предизвика ново насилие и безредици след щурма на Капитолия от тълпа от негови привърженици на 6 януари.

"Смятаме, че рисковете от позволяването на президента да продължи да използва нашата услуга през този период просто са твърде големи“, каза по онова време главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг.

По-късно през януари Facebook поиска от надзорния си съвет – орган в стила на Върховния съд, назначен за първи път през 2020 г., който изслушва жалби от потребители за решения за модериране на съдържание, да направи преглед на забраната и да предостави още общи препоръки за това как платформата трябва да третира съдържание, нарушаващо правилата, от световните лидери.

В сряда съветът съобщи, че потвърждава решението за ограничаване на профила на бившия президент. Той обаче допълни, че решението на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да забрани на Тръмп да използва социалната мрежа "за неопределено време“ е "неопределено и несъобразено със стандартите наказание“.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК