Русия започна да прокарва първия си подводен оптичен кабел през Арктика

Москва се стреми да подобри неравномерните комуникации и инфраструктура в далечния север

06.08.2021 | 16:06 Редактор: Юлия Христова
Русия започна да прокарва първия си подводен оптичен кабел през Арктика

Русия в петък започна да прокарва първия си подводен оптичен комуникационен кабел през Арктика като част от държавен проект за въвеждане на високоскоростен интернет в отдалечения си регион, богат на въглеводороди.

Москва се стреми да подобри неравномерните комуникации и инфраструктура в своя далечен север, където разширява военното си присъствие и развива Северния морски път с цел да го превърне в основна корабна линия.

Кабелната връзка, която трябва да бъде завършена през 2026 г., ще премине 12 650 километра (7 860 мили) през дългия северен бряг на Русия от село Териберка, на Баренцово море, до най-източното пристанище Владивосток.

Наречен "Polar Express", той ще се управлява от държавната компания „Морсвязспутник“ и ще служи за доставка на интернет в пристанищните градове в Арктика, както и на полуостров Камчатка и Сахалин.

Алексей Стрелченко, ръководител на компанията за производство и полагане на кабели, заяви, че това ще струва 65 милиарда рубли (889 милиона долара) и ще се финансира изключително от държавата.

Кабелът се произвежда в арктическия град Мурманск, използвайки китайски оптични влакна и руски компоненти, каза Стрелченко.

В четвъртък кораб напусна Мурманск, за да започне да го полага близо до Териберка.

Проектът ще изисква допълнителни свързващи кабели за свързване към глобалната комуникационна кабелна мрежа, за която са необходими чуждестранни инвестиции, каза Андрей Куропятников, изпълнителен директор на „Морсвязспутник“.

"Това ще доведе до партньорство по отношение на съвместни инвестиции за разширяване на проекта в Европа и Азия. Това е отделен търговски проект", каза той пред „Ройтерс“.

Водят се разговори с компании от Азия, Европа и САЩ, каза той.

Отделен частен кабелен проект, ръководен от руския телекомуникационен оператор „Мегафон“ с финландския инфраструктурен оператор Cinia, беше спрян през май. Проектът "Arctic Connect" за 1 милиард долара за кабел, свързващ Хелзинки с Токио през северната част на Русия, остава в застой за момента.

Източник, запознат с проекта Polar Express, заяви, че „Мегафон“ се е отказал от работата поради конкуренция с държавата, както и технически трудности, които правят проекта нерентабилен.

Друг източник, запознат с проекта на „Мегафон“, заяви, че той не е успял да получи одобрение от руската държава поради опасения за националната сигурност, пише bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК