Facebook поставя подводен кабел около Африка, осигуряващ интернет за 1.3 млрд. души

Той е с дължина 37 000 километра и е "приблизително равен на обиколката на Земята“

16.05.2020 | 07:30 Редактор: Юлия Христова
Facebook поставя подводен кабел около Африка, осигуряващ интернет за 1.3 млрд. души

Facebook планира да постави подводен кабел около Африка в опит да включи към интернет мрежата около 1.3 млрд. жители на континента, пише на сайта си CNBC. Това ще се случи в рамките на проекта 2Africa, по който гигантът в социалните мрежи си партнира с China Mobile, южноафриканската MTN, френската Orange и британския Vodafone, както и с местни мрежови оператори. 

Кабелът е с дължина 37 000 километра и по данни на Facebook е "приблизително равен на обиколката на Земята“. Приспособлението ще свързва 23 държави в Африка, Близкия Изток и Европа. 

Целта е да се подобри онлайн достъпа на Черния континент, който в момента е най-малко свързания с глобалната мрежа, пише Facebook. Малко над една четвърт от населението в Африка има достъп до интернет. 

Предимство на проекта е, че се използва не алуминий, а медни влакна, помагащи за увеличаване на капацитета на мрежата. 

СЗО сигнализира, че Африка може да бъде силно засегната от пандемията от Ковид-19 и според скорошна прогноза там може да бъдат покосени около 190 000 души от вируса в рамките на една година, ако ситуацията не бъде овладяна. Именно мерките за социална изолация, целящи ограничаването на коронавируса в световен мащаб, фокусираха вниманието върху глобалната свързаност. Останали вкъщи, хората започнаха да използват интернет още повече. Увеличеният трафик на данни доведе до напрежение в инфраструктурата. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК