Хакерски групи в Китай крадат телефонни записи и данни за местоположение

Те са придобили "Светия граал на шпионажа", получили пълен контрол върху телекомуникационни мрежи

03.08.2021 | 15:18 Редактор: Юлия Христова
Хакерски групи в Китай крадат телефонни записи и данни за местоположение

Хакерски групи, подкрепяни от китайската държава, са компрометирали поне пет глобални телекомуникационни компании и са откраднали телефонни записи и данни за местоположението, става ясно от нови анализи на изследователи по киберсигурността.

Хакерските групи са провели кампания в цяла Югоизточна Азия от 2017 до 2021 г., като в някои случаи за ползвали уязвимости в сигурността в сървърите на Exchange на Microsoft Corp., за да получат достъп до вътрешните системи на телекомуникационните компании, става ясно от нов доклад, публикуван във вторник от базираната в САЩ фирма за киберсигурност Cybereason Inc. 

Лиор Дайв, главен изпълнителен директор на Cybereason, твърди, че хакерите са придобили „Светия граал на шпионажа“, като са получили пълен контрол върху телекомуникационните мрежи, в които са проникнали. Cybereason кръсти групите Soft Cell, Naikon и Group-3390.

Тези шпионажни операции, спонсорирани от държавата, не само оказват отрицателно въздействие върху клиентите и бизнес партньорите на телекомуникационните компании, но също така имат потенциала да застрашат националната сигурност на страните в региона и тези, които имат личен интерес от стабилността в региона“, каза Дайв.

Външното министерство на Китай не е коментирало темата пред Bloomberg. Говорител на правителството по-рано отрече обвиненията, че китайски хакери са проникнали в сървърите на Microsoft Exchange.

„САЩ заедно със своите съюзници отправиха необосновано обвинение срещу Китай по отношение на киберсигурността“, заяви Джао Лицян на брифинг на 20 юли в Пекин. „Това са чисти клевети с политически мотиви. Китай никога няма да приеме това“.

Говорител на Microsoft заяви, че компанията все още не се е запознала с доклада и затова отказа да коментира темата.

Цялата статия четете в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК