Байдън ще настоява пред Путин за преследване на хакерите от Русия

Руското правителство отрича да е знаело или свързано с атаките

04.06.2021 | 16:48 Редактор: Здравко Черкезов

Хакерски атаки

От Белия дом казаха, че на срещата на двамата лидери в Женева този месец, Джо Байдън ще настоява пред Владимир Путин за преследване на хакерите базирани в Русия. Хакерите прекъснаха критични услуги в САЩ със серия от атаки като сред жертвите са Colonial Pipeline и JBS – най-големият месопреработвател в света. Руското правителство отрича да е знаело или да е свързано с тези атаки, предаде BloombergTV.bg.

Русия

Русия заяви, че ще премахне американския долар от националния валутен фонд, за да намали евентуалната си уязвимост от санкции от страна на САЩ. Финансовият министър заяви, че замяната ще е с юан, евро и злато. Смяната на активите ще се състои в рамките на огромните резерви на централната банка и ще засегне 119 милиарда щатски долара в ликвидни активи. Новината идва по-малко от две седмици преди срещата на върха между Байдън и Путин в Женева.

JBS

JBS-САЩ заяви, че всички нейни заводи по света работят с пълен капацитет след като кибер атаката през уикенда прекъсна производството в някои от тях. Компанията каза, че бързата реакция, стабилната ІТ система и криптирани резервни сървъри са дали възможност за бързо възстановяване. JBS обявиха, че са свели загубата в количествата произведена храна заради атаката до стойност равняваща се на продукцията за по-малко от ден. ФБР посочи свързаната с Русия група Revel като извършител на атаката.

Космос

SpaceX изстреля Falcon 9 с над 3 тона провизии за международната космическа станция, включително прясно авокадо, домати и лимони. Двадесет и втората снабдителна мисия на компанията за международната станция трябва да пристигне в събота. Товарът включва и хиляди замразени дребни морски същества, които ще бъдат размразени и съживени за изследвания свързани с последиците от полет в космоса.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК