САЩ въведоха режим за извънредни ситуации, хакерите искат откуп за информацията

Отговорна е руска престъпна група, смятат американските власти

10.05.2021 | 14:03 Редактор: Жаклина Иванова

Безпрецедентна по мащаб кибератака спря работата на най-големия тръбопровод за пренос на гориво в Съединените щати. Съоръженията са блокирани вече трети ден.

Отговорна е руска престъпна група, смятат американските власти. Очаква се още днес цените на горивата на стоковите пазари да "тръгнат" нагоре.

Американското правителство въведе режим за извънредни ситуации след атаката по тръбопровода, пренасящ гориво от Тексас до Ню Джърси. Той транспортира 45% от доставките на бензин, дизел, реактивно гориво и други продукти на източното крайбрежие. Това са 2,5 милиона барела на ден бензин, минаващи по общо 8 800 км тръбопроводи. В резултат се организира алтернативен транспорт с цистерни. А ако проблемът не се разреши, може да се стигне до недостиг в мегаполиси като Ню Йорк. 

"Белият дом работи за подпомагане на компанията, базирана в Джорджия, която управлява тръбопровода, за да може той да възобнови работата си", заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

Хакерите искат откуп за откраднатата 100 гигабайта информация от компанията. Именно заради това тя беше принудена да изключи системите си. При атаката, извършена в петък, освен, че е открадната информация, са били заключени и компютри и сървъри срещу подкуп. 

Предварителните резултати от разследването предполагат, че зад атаката стои престъпната организация "Тъмната страна”, която действа в Източна Европа. Според запознати "Тъмната страна” е направила милиони кибератаки и разполага с база от данни на жертвите, които не са платили откуп. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК