Хакерска атака парализира компютрите на администрацията в източна германска провинция

Общината отказа да коментира заради продължаващото полицейско разследване

10.07.2021 | 21:56 Редактор: Юлия Христова
Хакерска атака парализира компютрите на администрацията в източна германска провинция

Общински съвет в източната германска провинция СаксонияАнхалт обяви състояние на катастрофа, след като компютърните системи на местната администрация бяха парализирани от хакерска атака, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Федералната агенция за киберсигурност е потвърдила, че става дума за първото "кибербедствие" в Германия. Хакери са блокирали ИТ системите на община АнхалтБитерфелд във вторник, потвърди днес говорител.

"Почти напълно сме парализирани", каза говорителя, допълвайки че административните офиси вероятно ще продължат да не работят и идната седмица. Той не указа кога може да бъдат възобновени административните услуги.

Общината отказа да коментира заради продължаващото полицейско разследване на самоличността на хакерите или дали те са поискали откуп. Според източници от силите за сигурност местните власти в Германия често използват стари или лошо поддържани софтуерни системи, които могат да са силно уязвими от хакерски атаки.

Селската община Анхалт-Битерфелд, с население от около 157 000 души, за първи път не може да изплати дължимите социални плащания. Обявяването на бедствено положение е формална стъпка, която дава възможност да се иска федерална помощ. Германската агенция за киберсигурност е изпратила в общината кризисен екип, пише "24 часа".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК