Япония залага все повече на слънчева енергия, за да намали емисиите до 2030 г.

Третата по големина икономика в света си поставя за цел да има около 108 гигавата слънчева мощност

02.08.2021 | 20:33 Редактор: Юлия Христова
Япония залага все повече на слънчева енергия, за да намали емисиите до 2030 г.

Япония се стреми да използва повече слънчева енергия в опит да постигне своята амбициозна цел за намаляване на емисиите до 2030 г., която в крайна сметка може да доведе до това, че всяка сграда, паркинг и ферма в гъсто населената нация да бъде оборудвана с панели на покрива си, съобщава Bloomberg.

Третата по големина икономика в света си поставя за цел да има около 108 гигавата слънчева мощност до 2030 г., което е около 1,7 пъти по-високо от предишната цел на страната и 20 гигавата повече от сегашния темп на развитие, според презентации на министерствата на околната среда и търговията. Новата цел идва след като Япония заяви по-рано тази година, че ще намали емисиите си на парникови газове с 46% до 2030 г. в сравнение с 2031 г., с което засили поетия ангажимент съгласно Парижкото споразумение.

Страната, която е приблизително толкова голяма, колкото Калифорния, но с три пъти повече население, проучва как да намали зависимостта си от изкопаемите горива, докато се бори с ограниченото налично пространство. Въпреки това предстои дълъг път пред Япония да се откаже от въглищата и природния газ, който се използва за генериране на повече от 70% от електричеството в държавата.

Япония вече е световен лидер по отношение на соларния капацитет на квадратен километър и има ограничена земя за планиране на мащабни проекти. Това е причината нацията да се нуждае от увеличаване на така нареченото разпределено соларно производство, което представлява малки панели над сгради или ферми.

Според доклада на Министерството на околната среда страната си поставя за цел да постигне новата слънчева цел за 2030 г., използвайки няколко стратегии:

50% от сградите на правителството и общините ще имат слънчеви панели, които ще добавят 6 гигавата. Увеличаване използването на слънчева енергия в корпоративни сгради, гаражи за паркиране, което ще добави 10 гигавата. Добавяне на 4 гигавата в обществени земи и рекламни площи в 1000 градове

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, което в момента преразглежда целите на енергийния микс на страната, проведе във вторник заседание, на което обсъди целта за слънчевите панели до 2030 г.

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК