Франция откри най-големия соларен плаващ парк в Европа

Гражданите също са поканени да участват в проекта

19.10.2019 | 18:36 Редактор: Ивет Арабова
Франция откри най-големия соларен плаващ парк в Европа

Най-мощната плаваща слънчева фотоволтаична инсталация в Европа бе открита в Южна Франция в петък (18 октомври), събитие, което бележи още един важен момент в развитието на слънчевата енергия, пише Euractiv.

Долината на Рона в Южна Франция е известна със своите хубави вина и прекрасна храна. Сега тя може да добави и слънчевата енергия към списъка си с атракции, предава Investor.bg.

Проектът O'MEGA1 представлява соларна централа с капацитет от 17 мегавата (MW), разположена в Пиоленк, община в близосто до Оранж и Авиньон. 

Проектът е уникален по няколко причини. Като начало, соларният парк е най-големият в Европа, базиращ се на плаващата слънчева технология. Според конструкторите плаващата структура помага за намаляване на конфликтите около използването на земята, тъй като може да бъде инсталирана върху резервоари за питейна вода, промишлени басейни, заливни равнини или язовири.

Но слънчевата централа също представлява своеобразна иновация по отношение на местната общност, тъй като гражданите са поканени да вземат участие в проекта. За първи път във Франция капиталът е отворен и за физически лица, които живеят наблизо.
 
Oще по темата четете на Investor.bg.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК