Ще заменят ли роботите човешката работна ръка?

Хората все повече ще се използват в заводите основно за обучение на роботи

01.08.2021 | 12:18 Редактор: Елеонора Танева
Ще заменят ли роботите човешката работна ръка?

В заводите на бъдещето ролята на уменията ще бъде драстично различна. 

Намираме се в ранните етапи на така наречената индустрия 4.0: дигиталното производство, което се опитва да автоматизира и регулира всеки аспект, включително човешкия. Няма никакви признаци, че правителството на Обединеното кралство мисли за това или какво означава това за младите хора, които искат да работят в сектора в бъдеще.

Ученето във фабриките фундаментално преминава от човешки работници към машини. 

Хората все повече ще се използват в заводите основно за обучение на роботи и AI (изкуствен интелект). Разработват се роботи, които могат да наблюдават какво правят хората и да се учат, възпроизвеждайки прости движения и модели,  пише в проф. Джон Престън в свой анализ в The Conversation, цитиран от bloombergtv.bg. 

Работниците ще открият, че способността им да преподават или поне да работят около роботи и AI ще се превърне в най-ценния компонент от тяхната база умения. 

При всички заявки за преквалифициране и работни места, липсващ компонент е гласът на работниците. Правителствата и партиите може да не го харесат, но ако фабриките ще се развиват по този път, е необходима някаква форма на колективна собственост или поне социално партньорство, за да се гарантира, че човешките умения и заетостта са осигурени.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК