Доставиха 100 робота за дезинфекция срещу Ковид-19 в европейски болници

Машините могат да дезинфекцират над 18 помещения с едно зареждане

28.06.2021 | 14:52 Редактор: Юлия Христова
Доставиха 100 робота за дезинфекция срещу Ковид-19 в европейски болници

Стотният дезинфекционен робот от общата доставка на Европейската комисия за различни болници в Европейския съюз бе доставен днес. Той отиде в болницата за спешна медицина Bagdasar-Arseni в Букурещ, Румъния. Шест други болници в Румъния ще получат по един робот през следващите дни.

Тези роботи могат да дезинфекцират за 15 минути стандартен размер стая за пациенти с помощта на ултравиолетова светлина. Освен това, машините могат да дезинфекцират над 18 помещения с едно зареждане.

Комисията вече дари роботи за дезинфекция на болници в 22 държави: Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чешката република, Дания, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Испания и Швеция, информират от пресцентъра на ЕК.

Доставките ще продължат до есента, като целта е да се доставят над 200 робота на болници в целия ЕС, лекуващи пациенти с Ковид-19, които са проявили интерес към тази технология. Чрез използването на роботи за дезинфекция болниците могат да осигурят стерилна среда, без да излагат персонала на ненужен риск. Почистващият персонал управлява робота извън дезинфекцираното помещение, така че по време на процеса не присъства нито един здравен работник.

Това действие е възможно благодарение на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата са доставени от датската компания UVD robots, която спечели търга за спешна поръчка.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК