Роботи ще пазят денонощно границата между Южна и Северна Корея

Те ще се движат по специални релси със скорост до пет метра в секунда

15.06.2021 | 11:35 Редактор: Искра Ангелова
Роботи ще пазят денонощно границата между Южна и Северна Корея

Република Корея ще разположи самообучаващи се роботи, оборудвани с най-модерните сензори и изкуствен интелект в граничната зона с КНДР, съобщи държавната агенция за доставки на отбранителни средства (DAPA) на Южна Корея, цитирана от ТАСС.

Първите два робота-граничари на стойност 2,5 милиона долара се планират да бъдат поставени от южната страна на демилитаризираната зона през октомври тази година. Те ще работят в пилотен режим в продължение на три месеца, след което ще бъде взето решение за масовото им използване.

Съобщава се, че роботите ще се движат по специални релси със скорост до пет метра в секунда и ще дежурят денонощно. Устройствата са оборудвани с камера за накланяне с висока разделителна способност и най-модерни сензори.

Изкуственият интелект на робота ще анализира самостоятелно звуците и изображенията от камерата и ще уведомява операторите в случай на подозрителна дейност. Системата се самообучава и се очаква да стане по-ефективна с течение на времето.

"Използването на роботи ще ни позволи да установим по-строг, денонощен надзор, да сведем до минимум наличието на вратички и като цяло да увеличим боеготовността на южнокорейските войски", се казва в изявление на DAPA, информира БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК