Да избягаш от КНДР: Бивш дипломат с фрапиращи разкрития за Чен Ун

Рю и семейството му бягат в Южна Корея през септември 2019 г.

02.02.2021 | 08:11 Редактор: Юлия Христова
Да избягаш от КНДР: Бивш дипломат с фрапиращи разкрития за Чен Ун

Преди година Рю Хьон У - бившият дипломат на Северна Корея в Кувейт, избяга от КНДР и заживя в Южна Корея. Според него Ким Чен Ун няма да се откаже от ядрения си арсенал, но може да е готов да договори намаляване на оръжията за освобождаване от международните санкции, осакатяващи икономиката на Пхенян.

В първото си интервю след дезертирането си преди повече от година, Рю Хьон У заяви пред CNN, че "ядрената енергия на Северна Корея е пряко свързана със стабилността на режима" - и Ким вероятно вярва, че ядрените оръжия са ключови за оцеляването му .

Рю е на мнение, че предишните американски администрации са се забили в ъгъла, като са искали пълна денуклеаризация в преговорите с тоталитарната държава.

"САЩ не могат да отстъпят от денуклеаризацията, а Ким Чен Ун не може да денуклеаризира", добави той.

Бившият дипломат, който прие името Рю при преместването си на юг, е един от няколкото високопоставени севернокорейски служители, които дезертираха през последните години. Най-добрият дипломат на страната в Италия избяга в Южна Корея през 2019 г., а Тае Йонг Хо, бивш заместник-посланик в Обединеното кралство, дезертира през 2016 г. Оттогава  той е част от Националното събрание на Южна Корея.

Рю и семейството му успяват да избягат в Южна Корея през септември 2019 г., но действията им бяха оповестени едва миналата седмица. Решен да даде на дъщеря си по-добър живот, Рю каза, че той и съпругата му планирали бягството си за около месец, докато живеели в Кувейт. Дипломатът призна, че ако севернокорейските агенти ги бяха заловили, бързо щели да ги върнат обратно в Пхенян за строго наказание, тъй като дезертирането се смята за голямо смущение за режима на Ким и не се приема с лека ръка.

Последна за плана разбрала дъщеря им. Семейството се преструвало, че я води на училище. "Ще дойдеш с мама и татко, за да намерим свобода", Казва Рю на дъщеря си. "Тя беше шокирана, след което каза: "Добре". Това е всичко, което тя каза. "

Рю отива със семейството си в посолството на Южна Корея в Кувейт, за да поиска убежище. Няколко дни по-късно те вече пътували към Южна Корея.

Дезертирането от Северна Корея идва на огромна цена, като дезертьорите трябва незабавно да прекъснат връзките с цялото си семейство, останало в родната им страна. Това семейство често е наказвано за сметка на дезертиралите роднини, за да се даде урок на другите, помислили си да напуснат КНДР. Дипломатите, изпратени в чужбина, са принудени да оставят дете у дома в Северна Корея като заложник. То е гаранцията на държавата, че родителите му няма дефектират.

"Мисля, че Северна Корея, която има такива феодални колективни семейни наказания през 21 век, е ужасяваща", казва Рю.

Сега той се притеснява за тримата си братя и сестри и 83-годишната си майка, които все още живеят в Северна Корея. "Просто искам да ги видя отново", споделя Рю. "Всяка мисъл да бъдат наказани за това, което съм направил, просто боли." Той се тревожи и за възрастните родители на жена си, живеещи в Пхенян.

Кувейт беше особено важен поток от приходи за Пхенян, тъй като държавата в Персийския залив използваше около 10 000 севернокорейски работници. Твърди се, че тези работници са били третирани като съвременни роби, а експертите казват, че почти всичките им приходи са били насочени обратно към правителството, плащайки за приоритетите на режима на Ким - като ядрената програма.

Цялата статия четете в dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК