Производителите на коли очакват още щети заради недостига на чипове

Volkswagen работи за смекчаването на въздействието, което дефицитът им оказва върху индустрията

23.07.2021 | 12:00 Редактор: Юлия Христова
Производителите на коли очакват още щети заради недостига на чипове

Германската компания Volkswagen, най-големият производител на автомобили в Европа, предупреди, че очаква щетите от недостига на чипове в глобален план да изтрият шестцифрен брой автомобили от производството през първата половина на годината, съобщава Ройтерс, цитирайки член на Управителния съвет на компанията. 

Volkswagen работи усилено за смекчаването на въздействието, което дефицитът на чипове оказва върху автомобилната индустрия, заяви директорът по доставките в групата Мурат Аксел пред акционери по време на годишното общо събрание.

По неговите думи проблемът с веригата на доставка е изтрил шестцифрен брой превозни средства от производството на групата през първите шест месеца на годината.

В същото време основните акционери в компанията одобриха сделка за уреждане на съдебни искове срещу четирима бивши ръководители на концерна, в това число и дългогодишния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, свързани със скандала с манипулирането на данните за изгорелите газове от дизеловите автомобили на производителя, станал известен като „Дизелгейт“.

Първоначално сделката, която беше обявена миналия месец и която позволи на Volkswagen да получи компенсация от 288 млн. евро, изискваше одобрението на акционерите, като 99,9% от инвеститорите се съгласиха с предложението по време на годишната среща в четвъртък (22 юли), пише investor.bg.

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК