Световната криза с чиповете става все по-сериозна

Проблемът се прехвърли и върху индустрии, които са пряко свързани с потребителите

04.05.2021 | 23:00 Редактор: Никола Симеонов
Световната криза с чиповете става все по-сериозна

Кризата с чиповете обхвана първо автомобилната индустрия, където малките устройства се използват при контрола на редица механизми, включително при спирачките, вратите и чистачките. Сега проблемът се прехвърли и върху други индустрии, които са пряко свързани с потребителите.

Въпреки че покачването на цените в резултат на недостига на чипове засега остава ограничено до сектора на полупроводниците, някои анализатори смятат, че редица потребителски продукти с нисък марж може да започнат да се сблъскат с покачване на цените в близко бъдеще, ако кризата с капацитета се задържи до 2022 г.

Този въпрос накара американския президент Джо Байдън да се застъпи още по-твърди за подпомагане на индустрията на полупроводниците в САЩ, осигурявайки десетки милиарди долара за компаниите от сектора. 

Той свика среща с някои от най-големите работодатели в страната – Intel, Alphabet, General Motors и Ford Motor, както и с азиатските технологични гиганти Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), обещавайки има своята подкрепа за операциите им на американска земя.

Много анализатори твърдят, че първата стъпка по пътя към недостига на чипове всъщност се дължи на ескалацията на технологично-търговското напрежение между САЩ и Китай – а именно решението на предишния американски президент Доналд Тръмп да ограничи достъпа на Китай до модерни технологии Made in USA. Това, според някои, е променило популярната индустриална практика, известна като just-in-time, при която компаниите съобразяват поръчките си на компоненти със своите производствени графици без да се запасяват, разчитайки на сигурността и стабилността на веригите на доставка.

В резултат на санкциите на САЩ китайските технологични компании като Huawei Technologies Co. бяха принудени да увеличат рязко запасите от чипове, което създаде порочен кръг – колкото по-големи са запасите, толкова по-стегнато е предлагането, насърчавайки повече компании да възприемат подобен подход.

Малко след това Huawei определи ситуацията като "животозастрашаваща“ криза.

Четете още по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК