Недостигът на чипове струва на автомобилната индустрия над $100 млрд.

Свързаните с тях съкращения на производството повишават цените на нови и употребявани превозни средства

14.05.2021 | 11:37 Редактор: Юлия Христова
Недостигът на чипове струва на автомобилната индустрия над $100 млрд.

Докато недостигът на полупроводници, осакатяващ световната автомобилна индустрия, продължава да се влошава, цената му като удар върху продажбите се е удвоила почти до 110 млрд. долара в сравнение с предходна оценка от 61 млрд. долара, предава Bloomberg.

Това е последната оценка на AlixPartners, глобална консултантска фирма, която следи отблизо разрастващата се криза. Също така сега се посочва, че световните производители на автомобили ще загубят производството на 3,9 милиона превозни средства поради недостига на чипове тази година - повече от прогнозата преди 2 месеца от 2,2 милиона. Това възлиза на 4,6% от 84,6 милиона автомобила, за които AlixPartners са прогнозираха, че ще бъде общото производство за 2021 година.

През последните седмици автомобилните производители издадоха предупреждения в своите отчети, че недостигът на чипове ще се влоши, преди да се подобри. Ford Motor и General Motors прогнозираха, че второто тримесечие ще бъде най-лошото от кризата, тъй като са принудени да преустановят фабриките поради липсата на основните компоненти. Но индустрията вероятно няма да види признаци на възстановяване до края на годината, гласи прогнозата на AlixPartners.

"Все още недостигът оказва дълбоко въздействие върху третото тримесечие“, посочва в интервю Марк Уейкфийлд, ръководител на глобалната автомобилна практика на компанията. "Всъщност изобщо не очакваме индустрията да влезе в режим на възстановяване до четвъртото тримесечие“, добави още той.

Времето придобива допълнително значение, тъй като свързаните с чипове съкращения на производството повишават цените на новите и употребявани превозни средства, допринасяйки за по-висока инфлация в САЩ. Друга изследователска компания, LMC Automotive, прогнозира, че световното производство ще бъде намалено с почти 3 милиона превозни средства само през първото полугодие.

AlixPartners, които помогнаха на GM да премине през своя фалит преди повече от десетилетие, изчисли през януари, че недостигът на чипове ще струва на автомобилната индустрия 61 милиарда в загубени приходи. Тъй като кризата се влоши, фирмата започна да работи с автомобилни производители, за да преструктурира веригата на доставки в опит да се избегне подобен сценарий, пише bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК