Огромна глоба за Google: Франция санкционира компанията с 500 млн. евро

Причината е дело, в което технологичният гигант се противопостави на издателите на медии в страната

13.07.2021 | 12:33 Редактор: Жаклина Иванова
Огромна глоба за Google: Франция санкционира компанията с 500 млн. евро

Френският орган по конкуренцията днес глоби Google 500 млн. евро по дело, в което американският технологичен гигант се противопостави на издателите на медии в страната.

Регулаторът установи, че компанията не спазва временните мерки, наложени миналата година, които изискват Google да преговаря "добросъвестно" с медиите за лицензионни такси. Търсачката трябва да представи оферта за възнаграждение и да предостави на издателите необходимата информация, за да оценят тази оферта в рамките на два месеца или ще получи глоба до 900 000 евро на ден.

Франция е една от малкото страни, които са приложили реформата на авторското право на ЕС , която предоставя на издателите така наречените съседни права, което означава право да искат възнаграждение, когато съдържанието им се показва на онлайн платформи.

Издателите, включително Синдикатът на издателите на списания, Алиансът на общата информационна преса (APIG на френски) и Агенция Франс прес (AФП) се оплакват на органа за защита на конкуренцията, че Google не е договарял лицензионни сделки "добросъвестно".

Те твърдят, че фирмата не е спазила временните мерки, наложени от органа за защита на конкуренцията, което изисква от Google да обсъди с медиите, за да излезе със споразумение за заплащане на новини.
Междувременно от APIG и Google обявиха споразумение за плащане на новинарски материали през януари, припомни БГНЕС.

"Много сме разочаровани от това решение - действахме добросъвестно през целия процес. Глобата игнорира усилията ни за постигане на споразумение и реалността на това как работят медиите на нашите платформи. Към днешна дата Google е единствената компания, която е обявила споразумения за съседни права ", каза говорител на Google в изявление.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК