Съдят Google за изкупуване на конкуренти и незаконен монопол в Play Store

Твърденията произтичат от разследване, включващо почти всеки щат на САЩ

08.07.2021 | 12:48 Редактор: Жаклина Иванова
Съдят Google за изкупуване на конкуренти и незаконен монопол в Play Store

36 американски щата и Окръг Колумбия заведоха дело срещу Google, твърдейки, че тя изкупува конкуренти и използва ограничителни договори, за да поддържа незаконен монопол върху своя магазин за приложения за Android, предаде "Ройтерс".

Твърденията за Google Play Store произтичат от разследване, включващо почти всеки щат на САЩ, започнало през септември 2019 г., и което вече доведе до три други дела срещу компанията.

Случаите заплашват да наложат големи промени в начина, по който компанията генерира милиарди долари приходи от бизнеса си, включително реклама, покупки в приложения и интелигентни домашни устройства.

Google заяви в сряда, че съдебният спор е за стимулиране на шепа големи разработчици на приложения, които искат преференциално третиране, а не за подпомагане на малкия бизнес или потребителите. Компанията поддържа, че за разлика от Apple Inc с нейния App Store за iPhone, Android поддържа конкуренти на Play Store.

"Android и Google Play осигуряват откритост и избор, което другите платформи просто не правят", каза компанията в блога си.

Щатите, водени от Юта, Ню Йорк, Северна Каролина и Тенеси, твърдят, че Google е генерирала "огромни маржове на печалба" от Play Store, като е използвала незаконни тактики за запазване на монополите при продажбата на приложения за Android и стоки в приложения. В САЩ Google Play представлява 90% от изтеглените приложения за Android, според делото.

"Google използва монополната си сила с Android, за да поддържа незаконно монопола си на пазара за разпространение на приложения за Android", се посочва в делото. Щатите посочиха споразумения, които вече са обект на други дела, като тези, които Google има с мобилни оператори и производители на смартфони за популяризиране на услугите му.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК