Германските власти разследват дали Google дискриминира медии

Обект на разследването е Google News Showcase

05.06.2021 | 10:10 Редактор: Жаклина Иванова
Германските власти разследват дали Google дискриминира медии

Германските антимонополни власти разследват Google News Showcase, платформа, която прави новини налични в новинарския уебсайт на технологичния гигант, предава Ройтерс.

Сътрудничеството с Google може да е привлекателно за издателите и за други новинарски организации и да дава на потребителите по-добри информационни услуги, посочват още властите.

"Въпреки това трябва да се убедим, че това не води до дискриминация на отделни медии“, гласи изявлението.

В отговор Google заяви, че продуктът Showcase, който беше пуснат миналата есен, е бил един от опитите компанията да подкрепи журналистиката, изграждайки продукти и фондове, от които издателите могат да се възползват.   

"Showcase е международна лицензионна програма за новини – селекцията на партньори се основава на обективни и недискриминиращи критерии, и няма предпочитания към съдържанието на партньорите в класирането на резултатите ни“, коментира говорителят на Google Кей Обербек. Той допълва, че Google ще съдейства на разследването.

Това е вторият случай срещу Google, заведен в последните дни, след като германски антимонополен регулатор даде начало на разследване дали американският технологичен гигант не използва пазарната си доминация в начина, по който обработва потребителски данни, пише investor.bg.

Базираният в Бон регулатор се възползва от по-големите си правомощия, дадени му благодарение на неотдавнашните реформи в германското законодателство в областта на конкуренцията. Така той започна нови разследвания на Facebook и Amazon във връзка с практиките им за събиране и управление на данните.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК