Веган месо - скоро и българско производство

Какви са предимствата за здравето на растителния хамбургер

08.07.2021 | 23:01 Редактор: Елеонора Танева
Веган месо - скоро и българско производство

Отглеждането на животни генерира около 15% от всички общи парникови газове. Това е и причината в Западна Европа хората да се преориентират към растителното месо.

"Всяко животно трябва да изяде 7 кг. фураж, за да може генерира около един килограм месо. Със същото количество зърно могат да се нахранят много повече хора. От друга страна при растителното месо зърното се концентрира в протеин, като е нужно 3 кг. зърно за производството на 1 кг. месо". Това обясни Яни Драгов, основател на Smart Organic. 

Яни Драгов смята, че ползите от консумацията на веган месо са по-големи от тези на обикновеното.

"В растителното месо няма холестерол. Протеинът се храносмила лесно за разлика животинския продукт. На тялото ни трябва 72 часа, за да може да храносмила едно месо, при граховият протеин са нужни 3 часа“, обясни Яни Драгов пред bloombergtv.bg .

В България все още няма производител на растително месо, но има проект, който е на финалната права. 

"Надяваме да пуснем продукта до края на другия месец. Той ще бъде направен от грах, като планираме да направим традиционно български вкусове, тъй като при вносните продукти поправките им са съобразени със западните вкусове“, разясни Драгов. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК