Австралийска компания прави изпитвания на трансдермална ваксина срещу коронавирус

В първия етап ще участват около 150 доброволци

25.06.2021 | 22:30 Редактор: Юлия Христова
Австралийска компания прави изпитвания на трансдермална ваксина срещу коронавирус

Австралийската биотехнологична компания "Technovalia" пристъпва към първа фаза клинични изпитвания на нова трансдермална ваксина срещу коронавирус, предаде БГНЕС. Опитите ще се извършват съвместно с други водещи научно-изследователски центрове, съобщи пресслужбата на университета в Сидни, чиито учени са участвали в разработването на ваксината.

Новата австралийска ваксина, подобно на редица други, е създадена с помощта на ДНК на вируса SARS-CoV2, но се отличава с минимално инвазивен метод на доставяне в тялото.

"Това е ваксина от ново поколение, тя не съдържа добавки или консерванти и ще бъде възможно да се инжектира с помощта на безиглена инжекционна система - струен пулверизатор. Спреят под високо налягане ще прониква в кожата и ще стимулира реакция на имунната система", отбелязват от университета.

Според проф. Питър Ричмънд от центъра по ваксини и инфекциозни заболявания, в момента е важно да продължи разработването на ваксини от ново поколение срещу Ковид-19.

"Трябва да се стремим към по-голяма ефективност и сигурност на препаратите, за да контролираме имунните реакции. Наличието на голям асортимент достъпни ваксини увеличава глобалния потенциал на имунизацията, а в бъдеще ще позволи за всеки пациент да има действащ препарат", подчерта той.

В първия етап на изпитванията, който започва днес, ще участват около 150 доброволци. Всички те ще получат две дози ваксина с интервал от 30 дни между тях, след което лекарите ще оценят имунния отговор на организма и, съответно, ефективността на препарата.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК