Microsoft влезе в историята: Технологичният гигант последва Apple и достигна $2 трлн.

Акциите на компанията са поскъпнали от началото на годината с 19%

23.06.2021 | 12:35 Редактор: Жаклина Иванова
Microsoft влезе в историята: Технологичният гигант последва Apple и достигна $2 трлн.

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. зае своето място в учебниците по история като едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трилиона долара, подкрепена от залозите на борсови участници, че нейната доминация в облачните изчисления и корпоративния софтуер ще се разшири допълнително след коронавирусната пандемия.

Акциите на корпорацията поскъпнаха с 1,2% в Ню Йорк във вторник, достатъчно, за да може софтуерната компания да се присъедини за кратко към Apple Inc. като една от само двете компании, търгуващи на толкова висока стойност, преди да затвори на съвсем малко под границата от 265,51 долара за акция. Saudi Aramco прекрачи този праг за кратко през декември 2019 г., но в момента има пазарна стойност от около 1,9 трилиона долара.

Откакто пое ръководството през 2014 г., главният изпълнителен директор Сатя Надела преустрои базираната в Редмънд, Вашингтон компания в най-големия продавач на софтуер за изчислителни облаци, отчитайки както нейната инфраструктура, така и облачните подразделения за приложения на Office. Microsoft е и единствената от най-големите американски технологични компании, която досега е избегнала неотдавнашната вълна на засилен контрол от страна на все по-активните американски антитръстови регулатори, като това засега ѝ дава по-голяма свобода както по отношение на придобиванията, така и при разширяването на продуктите. 

Акциите на Microsoft са поскъпнали от началото на годината до този момент с 19%, превъзхождайки увеличенията при Apple и Amazon.com Inc., тъй като инвеститорите засилват очакванията си за дългосрочен растеж както на печалбата, така и на приходите и разширяването в области като машинното обучение и облачните изчисления. Резултатите на компанията за третото тримесечие, публикувани в края на април, надминаха очакванията и демонстрираха силен растеж в бизнес сегментите ѝ.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК